O urządzaniu kuchni słów kilka

Jak zaprojektować kuchnię?

Obok łazienek, to właśnie kuchnia jest pomieszczeniem, którym jako projektant najczęściej się zajmuję. I nie bez powodu – kuchnia to miejsce, które musi spełnić szereg wymogów prawnych i ergonomicznych, a do tego dobrze wyglądać i jeszcze zmieścić wiele sprzętów na stosunkowo niewielkim metrażu. Tutaj działają ekstremalne temperatury, niekiedy występuje otwarty ogień. Powierzchnie narażone są na działanie substancji chemicznych, olei, wrzątku, pary wodnej, ostrych narzędzi i ciężkich naczyń. Fronty szafek i szuflad są w ciągłym ruchu, a zawiasy muszą znieść duże obciążenie.

Zacznijmy od wymagań, jakie stawia kuchnia przed przyszłym użytkownikiem. Przede wszystkim, kuchnia musi mieć odpowiednią wentylację oraz dostęp do bieżącej wody i podłączenie do odpływu wodno-kanalizacyjnego. To w dużym stopniu ogranicza możliwości zmiany lokalizacji urządzeń w kuchni, a tym bardziej zmiany położenia samego pomieszczenia lub aneksu. Kuchnia to także miejsce wręcz naszpikowane gniazdami elektrycznymi – potrzebne są nie tylko gniazda robocze nad blatem, ale przede wszystkim jako źródło zasilania dla sprzętów AGD. Gniazda w pobliżu przyłączy wody należy wykonać jako bryzgoszczelne – jak w łazience. Także oświetlenie jest ważne – ogólne i robocze nad blatem o odpowiednim natężeniu i temperaturze barwowej. Niekiedy dochodzi jeszcze potrzeba podłączenia gazu z sieci i tutaj trzeba pamiętać o wymogu swobodnego dostępu do rur gazowych i zakazie ich zabudowy. Teraz ergonomia. Odpowiednie pogrupowanie stref przechowywania, roboczej i odstawczej ma na celu zapewnienie bezpieczeństwa i wygody użytkowników. O słynnym trójkącie roboczym już z pewnością wiesz. Nazwa brzmi równie groźnie, co Trójkąt Bermudzki i między lodówką a zlewem i kuchenką czyha nie mniej pułapek. Oprócz odpowiedniej kolejności i układu sprzętów – uzależnionego od rzutu kuchni – ważne są także odległości między kolejnymi strefami. Czasami większe (ale też nie za duże!), czasami mniejsze – to jest rzeczywistość małej kuchni, ale i na to znajdzie się rozwiązanie. O codziennej wygodzie zadecyduje nawet kierunek otwieranie drzwi lodówki i wysokość umieszczenia mikrofali w słupku. Na koniec pozostają jeszcze wymogi materiałowe: nie każdy rodzaj wykończenia podłóg, ścian i mebli nada się do kuchni. Marmur na blat? Nic z tego, ten kamień jest delikatny zwłaszcza na kwasy, reaguje nawet na sok z cytryny. Ceglana ściana za kuchenką? Fajnie, ale za taflą szkła, chyba że nie przeszkadzają Ci niemożliwe do wyczyszczenia plamy na cegle. Aha, i pamiętaj o tym, że to szkło musi być hartowane…

Projekt kuchni - układ funkcjonalny i wyznaczenie gniazdek
Projekt kuchni – układ funkcjonalny i wyznaczenie gniazdek

Od czego zacząć urządzać kuchnię?

Uff, dużo tego! Od czego więc zacząć? Najlepiej będzie, jeśli najpierw zastanowisz się, w jaki sposób będziesz z kuchni korzystać. Przypatrz się tej, którą masz już teraz – jak z niej korzystasz? Co jest w niej wygodnego, a o co się potykasz za każdym razem? Które rozwiązanie chcesz przenieść do nowej kuchni, a co należy poprawić?

  • Czy kuchnia ma służyć do intensywnego, codziennego gotowania dla rodziny? Czy do picia wina i zakąszania katalońskim chorizo?
  • Ile osób ma z kuchni korzystać? Zwykle gotujesz sam, czy z drugą osobą? A może z grupą przyjaciół? Czy masz w kuchni małych pomocników – dzieci?
  • Jakich sprzętów potrzebujesz i jak dużych? Kuchenka 4- czy 5-cio palnikowa? Lodówka standardowa czy dwudrzwiowa? Z kostkarką czy bez? Czy oprócz piekarnika potrzebujesz mikrofalówki? Ekspresu do kawy? Zmywarka mniejsza czy większa?
  • Jakie sprzęty dodatkowe wykorzystujesz w kuchni i jak często? Czajnik elektryczny? Pewnie codziennie. Toster i blender też. Ale gofrownica i wielki robot kuchenny raczej od święta.

Kiedy projektant zadaje takie pytania, może Ci się wydać, że niektóre z nich są wścibskie i nie na miejscu – ledwie się znamy! Ale bez nich trudno o przemyślany projekt kuchni.

Wreszcie przechodzimy do kwestii wizualnej. W dużej mierze wynika to oczywiście z funkcji. I tutaj istotne jest, czy kuchnia to oddzielne pomieszczenie czy aneks połączony z salonem. Wygląd zabudowy i dodatkowych mebli, lamp i detali – kolor, rodzaj materiału wykończeniowego – to wypadkowa Twoich upodobań, wymagań stawianych kuchennym meblom oraz oczywiście możliwości finansowych. Jeszcze może będziesz się zastanawiać, czy nowa kuchnia powinna odpowiadać obecnie obowiązującej modzie? Przede wszystkim powinna odpowiadać Tobie. Jednakże z mody można czerpać i adaptować dobre rozwiązania do swoich potrzeb. Na przykład białe szafki dają wrażenie czystości, lekkości, wizualnie powiększają przestrzeń. Drewniany blat, choć wymagający, dodaje ciepłości i domowej przytulności, ważnej przecież w kuchni. Za to ciemne meble wyglądają szlachetnie i zupełnie nie kuchennie, nadają się więc do aneksów połączonych z niemniej eleganckim salonem.

Kuchnia nie jest pomieszczeniem łatwym. Ważne jest tutaj staranne planowanie, przemyślenie funkcjonalności i możliwości – zarówno technicznych, jak i finansowych. Uważam, że jest to ważniejsze niż tylko wygląd i tej części projektowania kuchni należy poświęcić więcej czasu, aniżeli poszukiwaniom inspiracji w kolorowych czasopismach i Internecie. Na szczęście obecnie mamy tak wielkie bogactwo materiałów i sprzętów wykończeniowych, że niezależnie od metrażu i budżetu, można mieć bardzo ładną kuchnię. Taką, która zachęca do spędzania w niej czasu z najbliższymi.

Wizualizacja kuchni na podstawie szczegółowego projektu
Wizualizacja kuchni na podstawie szczegółowego projektu